strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
 
Potrawa: Kotlet z dzika po szydłowsku
Składniki:
' 50-60 dag schabu
15 dag pieczarek
tłuszcz
8 dag szynki wędzonej
2 dag maki
2 jajka
10 dag bułki tartej; sól
pieprz i czosnek do smaku
Sposób przygotowania:
Kotlety przygotować wg przepisu Kotlet z dzika a la Kierhedź (st 32 Pieczarki opłukane, pokrajać w paseczki, usmażyć, połączyć z pokrojoną w paseczki szynką, doprawić i rozłożyć na przygotowanych kotletach Kotlety zawinąć, posypać przyprawami i oprószyć mąką, następnie panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, kłaść na gorący tłuszcz i lekko zrumienić z obu stron Potem dosmażyć na małym ogni Podawać z ziemniakami, fasolką szparagową i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton