strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Kotlet z dzika „Walery"
Składniki:
50-60 dag schabu
10 dag szynki wędzonej
2 dag mąki
tłuszcz
5 dag koncentratu pomidorowego
Il4 szklanki rumu Havana Club; sól
pieprz
goździki
miód naturalny i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Kotlety przygotować wg przepisu Kotlet z dzika a la Kierbedź st 32), naszpikować cienkimi paskami szynki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, potem dodać koncentrat pomidorowy, rum i przyprawy, dusić kilka minut i doprawi Podawać z krokietami z kaszy jaglanej z rodzynkami oraz mizerii
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton