| Potrawa: Filety z dzika po polsku | |
| Składniki: 40 dag polędwicy lub schabu bez kości 2 dag mąki tłuszcz 30 dag szpinaku 4 łyżki śmietany żółtko bułka wrocławska IS dag szynki wędzonej; sól pieprz i czosnek do smaku
| Sposób przygotowania: Filety przygotować wg przepisu Filety z dzika po białowiesku st 35), posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmaży Szpinak przebrać, opłukać, sparzyć ; wrzącą wodą, odcedzić, zemleć, połączyć ze śmietaną i żółtkiem, chwilę poddusić i doprawi Bułkę pokrajać na kromki grubości 3-4 cm, wydrążyć środki' pozostawiając cienką warstwę miąższu na spodzie, usmaży Kromki napełnić szpinakiem, przykryć filetami, potem plasterkami podsmażonej szynki, udekorować cząstkami cytryny i pomidorów Podawać z frytkami, mizerią i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|