strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Kotlety, bitki, medaliony
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Medalion z dzika w grzankach
Składniki:
50-60 dag schabu
2 dag mąki
2 jajka
10 dag bułki pszennej
5 dag żółtego sera
tłuszcz sól
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, usunąć kości, pokrajać ukośnie na plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą, formować ręką i nożem okrągłe medalion Następnie posypać przyprawami i oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach oraz pokrajanej w paseczki bułce i w startym serze Medaliony kłaść na rozgrzany tłuszcz, lekko zrumienić i dosmażyć na małym ogni Podawać z frytkami, groszkiem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton