| Potrawa: Sznycle z dzika a la Lubomirski | |
| Składniki: 50 dag mięsa (okrawki) 5 dag bułki 5 dag chrzanu tartego 2 dag kaparów jajko 2 dag mąki tłuszcz szklanka śmietany szklanka białego wytrawnego mina 10 dag sera żółtego; sól pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zemleć razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą bułką, wymieszać z chrzanem, opłukanymi kaparami i jajkiem i doprawi Następnie formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w mące, zrumienić ze wszystkich stron, zalać śmietanką i winem, dusić kilka minut, doprawić, posypać startym serem i zapiec Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|