strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Boczek z dzika w kapuście
Składniki:
50-60 dag boczku surowego
2-3 dag grzybów kapusty kwaszonej
10 dag cebuli
I-2 dag mąki; jałowiec i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć i natrzeć przyprawami Grzyby umyć, namoczyć, ugotować i po-krajać w paseczki Boczek zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, włożyć ~3okrajaną kapustę, skropić wywarem z grzybów i wodą, ugotować Pod koniec gotowania dodać przypraw Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, oprószyć mąką, zasmażyć lekko rumieniąc, połączyć z kapustą i grzybami, dusić kilka minut i doprawi Przed podaniem boczek pokrajać w plastry (dwa na porcję) i obłożyć kapustą Podawać z ziemniakami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton