strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Zrazy
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Zrazy z sarny z cytryną
Składniki:
500 g udźca
2 łyżki otartej skórki z cytryny
2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
2łyżki masła
sól
pieprz
1 łyżka soku z cytryny
1 kieliszek wytrawnego wina
ćwierć szklanki rosołu
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Umyte i odżyłowane mięso pokroić na kotlety, zbić tłuczkiem, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Każdy kotlet posmarować lekko masłem, posypać zieloną pietruszką i otartą skórką cytrynową, zwinąć, obwiązać nitką, lekko oprószyć mąką. Kotlety usmażyć na stopionym maśle, przełożyć do rondla, skropić winem i dusić pod przykryciem, lekko skrapiając w czasie duszenia rosołem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton