strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Golonka z dzika po admiralsku
Składniki:
1
2 kg golonki
2 dog mąki
tłuszcz
napar z herbaty zielonej
I/4 szklanki rumu
Il2 szklanki wina Mistek Karlovo
2 owoce ostrej papryki konserwowej; sól
pieprz
naturalny miód i sok z cytryn do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać na porcje, natrzeć przyprawami, oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, zalać naparem połączonym z rumem, winem i zmieloną papryką, dusić do miękkości na małym ogniu pod przykryciem i doprawi Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton