strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Mostek z dzika po polsku
Składniki:
70-80 dag mostku
10 dag selera
8 dag pietruszki
5 dag marchwi
8 dag porów
2 dag mąki
4 dag chrzanu tartego
2 jajka
bułka tarta
tłuszcz; sól i pieprz do smalcu
Sposób przygotowania:
Umyte mięso zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować Pod koniec gotowania dodać warzyw Miękkie mięso, po usunięciu kości, pokrajać na porcje Następnie posypać pieprzem i oprószyć mąką, obłożyć chrzanem, panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, przyciskając ręką i zrumienić z obu stron na silnie rozgrzanym tłuszczu; dosmażyć na małym ogniu Podawać z ziemniakami i białą kapustą z wody z maśle
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton