strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Gulasz z dzika
Składniki:
50 dag łopatki lub karkówki bez kości
4 dag mąki
tłuszcz
10 dag cebuli
25 dag owoców papryki
15 dag pieczarek
4 dag koncentratu pomidorowego; sól
pieprz
jałowiec
kminek
ziele angielskie
liść laurowy
papryka mielona i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Paprykę i pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę i dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z przyprawami Pozostałą mąkę wymieszać z małą ilością wody, wlać do mięsa, włożyć koncentrat pomidorowy, chwilę jeszcze pogotować i doprawi Podawać z ziemniakami, kluskami lub kaszą i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton