| Potrawa: Krokiety z dzika | |
| Składniki: 50 dag mięsa bez kości 2 dag mąki tłuszcz 15 dag cebuli 5 dag bułki 10 dag sera żółtego; ciasto: 20 dag mąki o szklarska mleka i wody 2-3 jajka słonina 2 jajka do panierowania bułka tarta; sól pieprz majeranek curry i przyprawa myśliwska do smaku
| Sposób przygotowania: Umyte mięso pokrajać na kawałki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić do miękkości na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia włożyć rozdrobnioną bułkę Następnie wystudzić, zemleć, wymieszać ze startym serem i doprawi Mąkę przesiać, wsypać do miksera, wlać mleko i wodę, wbić umyte jajka, posolić i zmiksować Patelnię rozgrzać, smarować słoniną, wlewać ciasto cienką warstwą, rozprowadzając równomiernie po całej patelni, usmażyć z obu stron Usmażone naleśniki rozłożyć na stolnicy tak, aby jeden zachodził na drugi, nałożyć nadzienie, zawinąć w rulon, pokrajać na kawałki długości 6-8 cm i panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, usmaży Podawać z ziemniakami, sosami ostrymi i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|