strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Zakąski i przekąski
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Kluski z mięsem z dzika
Składniki:
20 dag mięsa bez kości
5 dag ryżu 2 jajka
10 dag mąki
2 łyżki keczupu
; sól
pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć Ryż opłukać, zalać dużą ilości wrzącej osolonej wody ugotować na półtwardo, odcedzić, połączyć z mięsem, jajkami, przesianą mąką, keczupem i musztardą, doprawi Następnie formować okrągłe kluski, kłaść na wrzącą osoloną wodę i ugotować Wyjąć łyżką cedzakową, odsączyć, wyporcjować, polać masłem; zaraz podawana
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton