strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Sałatki i surówki
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Sałatka z dzika
Składniki:
25 dag pieczonego mięsa
20 dag ziemniaków drążonych
20 dag ogórków kiszonych
3/4 szklanki majonezu
I/4 szklanki musztardy; sól
pieprz i miód naturalny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso pokrajać w kostkę Ziemniaki opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą i ugotować pod przykrycie Ogórki obrać, pokrajać w kostkę, połączyć z mięsem, wystudzonymi ziemniakami, majonezem i musztardą, doprawi Następnie przełożyć do salaterki i udekorować; zaraz podawać
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton