| Potrawa: Wątróbka z dzika a la Baden Baden |  |
| Składniki: 40 dag wątróbki białe wytrawne wino 1O dag słoniny 10 dag szynki wędzonej 2 dag mąki tłuszcz l0 dag porzeczek czerwonych I/2 szklanki śmietanki; sól pieprz i miód naturalny do smaku
| Sposób przygotowania: Wątróbkę opłukać, obrać z błon, zalać wicem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie po wyjęciu i osuszeniu pokrajać ukośnie w plastry, naszpikować cienkimi paskami słoniny i szynki, posypać pieprzem i oprószyć mąką, zrumienić z obu stron, dodać oczyszczone i opłukane porzeczki oraz świnia Wątróbkę dusić kilka minut, po czym wyjąć z naczynia i posypać solą oraz polać przetartym i doprawionym sosem Podawać z ryżem i sałatą zieloną ą | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|