strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Wątróbka z dzika po wiedeńsku
Składniki:
40 dag wątróbki
łuszcz
mleko
2 dag mąki
2 jajka
bułka tarte
I/5 szklanki keczupu
I/5 szklanki przecieru z suszonych śliwek; sól
pieprz i miód naturalny do smaku
Sposób przygotowania:
Wątróbkę opłukać, obrać z błon, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie Wyjąć z naczynia i osuszyć, pokrajać ukośnie w plastry, posypać pieprzem i oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, przyciskając ręką Wątróbkę kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz zrumienić z obu stron, polać keczupem połączonym z przecierem i zapiec Przed podaniem posoli Podawać z ziemniakami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton