| Potrawa: Wątróbka z dzika po wiedeńsku | |
| Składniki: 40 dag wątróbki łuszcz mleko 2 dag mąki 2 jajka bułka tarte I/5 szklanki keczupu I/5 szklanki przecieru z suszonych śliwek; sól pieprz i miód naturalny do smaku
| Sposób przygotowania: Wątróbkę opłukać, obrać z błon, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie Wyjąć z naczynia i osuszyć, pokrajać ukośnie w plastry, posypać pieprzem i oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, przyciskając ręką Wątróbkę kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz zrumienić z obu stron, polać keczupem połączonym z przecierem i zapiec Przed podaniem posoli Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|