strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Różności
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Kiełbasa z dzika po amatorsku
Składniki:
60 dag kiełbasy
tłuszcz
szklanka śmietany
5 dag chrzanu tartego
10 dag sera żółtego; sól
pieprz i curry do smaku
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrajać na porcje, podsmażyć, zalać śmietaną, włożyć chrzan i dusić o 10 minut na małym ogni Pod koniec duszenia dodać starty ser i do-prawi ' Podawać z ziemniakami i z surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton