| Potrawa: Bigos z mięsa dzika | |
| Składniki: 50 dag mięsa bez kości 20 dag boczku wędzonego 70 dag kapusty kwaszonej 10 dag cebuli tłuszcz 15 dag kiełbasy z dzika szklanka białego wytrawnego wina 4" dag koncentratu pomidorowego 2 dag kaparów; sól pieprz cukier majeranek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Umyte mięso pokrajać w kostkę razem z boczkiem, włożyć do pokrajanej i odciśniętej kapusty, zalać małą ilością wody i ugotować na małym ogni Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć, dodać pokrajaną w półplasterki kiełbasę, smażyć razem I-2 minuty; oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą i winem, koncentratem pomidorowym i opłukanymi kaparami, chwilę poddusić i doprawi Podawać z ziemniakami lub pieczywem | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|