strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Dzik
  Rodzaj potrawy: Bigosy
 
Potrawa: Bigos z mięsa dzika
Składniki:
50 dag mięsa bez kości
20 dag boczku wędzonego
70 dag kapusty kwaszonej
10 dag cebuli
tłuszcz
15 dag kiełbasy z dzika
szklanka białego wytrawnego wina
4" dag koncentratu pomidorowego
2 dag kaparów; sól
pieprz
cukier
majeranek i przyprawa do zup do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokrajać w kostkę razem z boczkiem, włożyć do pokrajanej i odciśniętej kapusty, zalać małą ilością wody i ugotować na małym ogni Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać i usmażyć, dodać pokrajaną w półplasterki kiełbasę, smażyć razem I-2 minuty; oprószyć mąką, zasmażyć nie rumieniąc, połączyć z kapustą i winem, koncentratem pomidorowym i opłukanymi kaparami, chwilę poddusić i doprawi Podawać z ziemniakami lub pieczywem
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton