| Potrawa: Zupa z jelenia | |
| Składniki: 1 5 I wywaru z warzyw 30 dag mięsa bez kości (okrawki) IS dag boczku wędzonego 2 dag mąki tłuszcz 15 dag ziemniaków drążonych 10 dag ogórków konserwowych 4 dag koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki śmietany natka pietruszki; sól pieprz tymianek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso i boczek umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąk Następnie zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, zalać częścią wywaru i ugotować; dodać opłukane ziemniaki pod koniec gotowani Ogórki pokrajać w półplasterki, włożyć do zupy razem z koncentratem pomidorowym i śmietanę, chwilę pogotować, doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|