| Potrawa: Jeleń „Waldorf” | |
| Składniki: 50 dag mięsa bez kości 2 dag mąki tłuszcz białe wytrawne wino śmietanka; sól : IS dag orzechów włoskich bez łupin 20 dag masła lub margaryny G żółtek 2 łyżki miodu naturalnego 25 dag mąki 5 dag kakao 10 dag wiórkowi kokosowych; sól pieprz i curry do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i śmietanką, dusić do miękkości na małym ogniu pod przykrycie Uduszone mięso wystudzić, ze-mleć i doprawi Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, zemleć Masło' utrzeć z miodem dodając kolejno żółtka, połączyć z orzechami, przesianą mąką i kakao, posolić, zagnieść ciasto; pozostawić w chłodnym miejscu na 30 min Następnie ciasto rozwałkować, ułożyć w tortownicy, upiec w gorącym piekarniku Po upieczeniu obłożyć przegotowanym mięsem, oprószyć wiórkami kokosowymi i zapiec Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika z czerwonym wytrawnym winem | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|