strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Jeleń wersalski
Składniki:
60 ag mięsa bez kości
2 dag triki
tłuszcz
20 dag cebuli (dymki lub szalotki)
1/4 szklanki likieru Cherry Brandy'
I/4 szklanki iv rtiósvki
2 żółtka; sól
pieprz
gałka muszkatołowa i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Umyte mięso pokrajać w kostkę, posypać- przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić razem z obraną i opłukaną cebulą, skropić wodą i dusić- na małym ogniu pod przykrycie Następnie połączyć z likierem i wódką oraz żółtkami, doprawić i zapiec Podawać z kluskami i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton