| Potrawa: Pieczeń z jelenia a la dzik |  |
| Składniki: (0 dag udźca lub łopatki bez kości 2 dag mąki tłuszcz po 10 dag selera i pietruszki 5 dag marchewki 8 dag cebuli 10 dag galaretki porzeczkowej 5 dag chrzanu tartego; sól pieprz sok cytrynowy i śmietana do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem Warzywa rozdrobnić i dodać do mięsa pod koniec duszeni Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos przetrzeć, wymieszać z galaretką i chrzanem, doprawić, zalać mięso i dusić kilka min Podawać z Frytkami, fasolką szparagową i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|