| Potrawa: Pieczeń z jelenia po alzacku II | |
| Składniki: 60 dag udźca lub łopatki bez kości marynata do mięsa 8 dag słoniny 2 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 4 dag koncentratu pomidorowego 4 dag musztardy S dag przecieru z moreli suszonych; sól pieprz gałka muszkatołowa majeranek jałowiec i ziele angielskie do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć i naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy, musztardę, przecier i przypraw Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami i surówkami 50 | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|