| Potrawa: Pieczeń z jelenia z parówkami | |
| Składniki: 60 dag udźca lub łopatki bez kości marynata do mięsa 8 dag słoniny_ 4 dag mąki tłuszcz 15 dag parówek 2 ob ce papryki czerwonej 5 dag chrzanu tartego I/2 szklanki śmietany arka pietruszki; sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku _ -
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godz. Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Parówki obrać z osłonki i pokrajać w plasterki Paprykę pokrajać w kostkę, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z parówkami, chrzanem i śmietaną wymieszaną z pozostałą mąk Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać doprawionym sosem połączonym z posiekaną natką i chwilę poddusi Podawać z ryżem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|