strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Comber z jelenia „Cumberland"
Składniki:
60 dag combra bez kości czerwone wytrawne wino
8 dag słoniny'
2 dag mąki
tłuszcz
4 dag migdałów
10dag cytryn
I-2 białka
5 dag chrzanu tartego
3 dag rodzynków
-20 dag galaretki porzeczkowej; sól
pieprz
sok z cytryn i pomarańczy do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać winem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i winem i dusić na małym ogniu pod przykryciem Migdały sparzyć i obrać ze skórki Cytryny umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokrajać w kostkę, usuwając pestki Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien. Sos połączyć z białkiem, roztrzepać trze-paczką, zakwasić sokiem i zagotować ciągle mieszają Następnie przecedzić go przez lnianą ściereczkę, połączyć z chrzanem, migdałami, cytrynami, opłukany-mi rodzynkami i galaretką oraz doprawi Na koniec po porcjowane mięso zalać sosem i chwilę poddusi Podawać z ryżem i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton