strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Jeleń
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
 
Potrawa: Comber z jelenia po bretońsku
Składniki:
60 dag combra bez kości
marynata do mięsa
2 dag mąki
tłuszcz
białe wytrawne wino
po 10 dag pietruszki
selera i marchwi
50 dag jabłek (kwaśnych)
I-2 żółtka; sól
pieprz
gałka muszkatołowa
cukier i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa pokrajać w paseczki-, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszeni Jabłka obrać i po usunięciu gniazd ''nasiennych pokrajać w cząstki Miękkie mięso pokrajać na ' porcje ukośnie w poprzek włókien Sos połączyć z jabłkami i żółtkami, doprawić, polać mięso i zapiec Podawać z ciemniakami drążonymi i surówkami ;,
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton