| Potrawa: Comber z jelenia po prowansalsku | |
| Składniki: comber bez kości marynata do mięsa 8 dag boczku wędzonego 4 dag mąki tłuszcz 2 suszone grzyby czerwone wytrawne wino 4 dag koncentratu pomidorowego -" sól pieprz tymianek starta skórka cytrynowa i pomarańczowa do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować ,'; cienkimi paskami boczku, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, dodać umyte, namoczone i pokrajane w paseczki grzyby, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie. Pod koniec duszenia włożyć koncentrat pomidorowy, pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody oraz przypraw Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien i polać doprawionym sosem Podawać z ryżem i surówkami ., -i - | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|