| Potrawa: Filet z jelenia „Hollywoodzkie" | |
| Składniki: 50 dag combra lub udźca bez kości 2 dag mąki 20 dag jabłek l/2 szklanki śmietany żółtko 4 dag wiórków kokosowych sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę i wyżyłować Następnie pokrajać ukośnie na porcje (po dwa kawałki) i, po rozklepania tłuczkiem zwilżonym wodą, formować filety w kształcie liści Filety posypać przyprawami i oprószyć mąk Zrumienić z obu stron Jabłka obrać, przekrajać na pół, usunąć gniazda nasienne, pokrajać w cząstki, połączyć ze śmietaną i żółtkami , doprawić, obłożyć filety, oprószyć wiórkami kokosowymi i zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|