| Potrawa: Zrazy zawijane z jelenia po parysku |  |
| Składniki: 50 dag combra lub udźca bez kości 15 dag pieczarek tłuszcz 10 dag pasztetu z wątróbek gęsich (może być inny) natka pietruszki 2 dag mąki 8 dag cebuli białe wytrawne wino I/2 szklanki śmietany; sól pieprz tymianek i keczup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, pokrajać w cienkie szerokie plastry, lekko rozklepać tłuczkiem zwilżonym wodą i posypać przyprawami Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, wymieszać z pasztetem' i po-siekaną natką, doprawić i rozłożyć na mięksi Mięsu zawinąć w ruloniki, obwiązać nitką łub spiąć szpadkami, oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrajaną cebulą, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia 'wlać śmietanę połączoną z pozostałą mąką i doprawi | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|