| Potrawa: Ragout z sarny | |
| Składniki: 500 g mięsa (okrawki) 2 cebule 2 kiszone ogórki sól 1 listek laurowy po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 3 goździki tłuszcz do smażenia 2 łyżki mąki 1 łyżka masła 1 łyżka karmelu ćwierć łyżeczki imbiru pół szklanki rosołu 1 kieliszek czerwonego wina otarta skórka z cytryny.
| Sposób przygotowania: Odżyłowane i umyte mięso pokroić w małe plastry, lekko zbić tłuczkiem, natrzeć solą, oprószyć mąką, usmażyć na gorącym tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać rosołem. Dodać pieprz, ziele, goździki, listek laurowy, otartą skórkę z cytryny i dusić pod przykryciem.
Zrazy wyjąć z sosu. Sos przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Do sosu włożyć zrazy, pokrojony w kostkę ogórek i zeszkloną na maśle cebulę. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, dodać karmel i imbir, połączyć z sosem spod zrazów. Chwilę dusić razem. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|