strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Ragout z sarny
Składniki:
500 g mięsa (okrawki)
2 cebule
2 kiszone ogórki
sól
1 listek laurowy
po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego 3 goździki
tłuszcz do smażenia
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
1 łyżka karmelu
ćwierć łyżeczki imbiru
pół szklanki rosołu
1 kieliszek czerwonego wina
otarta skórka z cytryny.
Sposób przygotowania:
Odżyłowane i umyte mięso pokroić w małe plastry, lekko zbić tłuczkiem, natrzeć solą, oprószyć mąką, usmażyć na gorącym tłuszczu, przełożyć do rondla, podlać rosołem. Dodać pieprz, ziele, goździki, listek laurowy, otartą skórkę z cytryny i dusić pod przykryciem. Zrazy wyjąć z sosu. Sos przetrzeć przez sito. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na maśle. Do sosu włożyć zrazy, pokrojony w kostkę ogórek i zeszkloną na maśle cebulę. Zrobić zasmażkę z masła i mąki, rozprowadzić winem, dodać karmel i imbir, połączyć z sosem spod zrazów. Chwilę dusić razem.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton