| Potrawa: Ragout z sarniej wątróbki |  |
| Składniki: Wątróbka pół szklanki mleka 3 cebule pół łyżeczki majeranku 250 g pieczarek 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 mały kieliszek białego wina sól pieprz 100 g masła 1 łyżeczka mąki.
| Sposób przygotowania: Wątróbkę umyć, namoczyć na noc w mleku. Pomidory udusić w małej ilości masła i wody, przetrzeć przez sito. Drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w paseczki pieczarki przesmażyć na maśle, dodać roztarty czosnek i przetarte pomidory i dusić na małym ogniu, dodając pieprz i majeranek. Pokrojoną w paseczki wątróbkę obtoczyć w mące, usmażyć na tłuszczu, włożyć do sosu, podlać winem i dusić razem ok. 10 minut. Pod koniec duszenia doprawić solą. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|