strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Gulasze, potrawki
Źródło: Hanna Szymanderska,
"Polska Kuchnia Myśliwska"
Autorka wielu, wielu pozycji zarówno tematycznych jak i ogólnych. Cały czas co rusz wydawane są książki kucharskie autorstwa Pani Hanny. Przepisy jasne i proste, choć na mój gust zbyt dużo w nich octu... Przepisy dosłownie na wszystko, i widać iż dawno ją redagowano... Pozwoliłem sobie, podobnie jak w innych pozycjach, opuścić takie potrawy jak coś tam z żubra, cietrzewia czy głuszca itp. Jeśliby ktoś miałby takową potrzebę, podarunek w postaci szynki z żubra, służę indywidualnie pomocą. Za efekt już zupełnie nie odpowiadam.
 
Potrawa: Ragout z sarniej wątróbki
Składniki:
Wątróbka
pół szklanki mleka
3 cebule
pół łyżeczki majeranku
250 g pieczarek
2 ząbki czosnku
2 pomidory
1 mały kieliszek białego wina
sól
pieprz
100 g masła
1 łyżeczka mąki.
Sposób przygotowania:
Wątróbkę umyć, namoczyć na noc w mleku. Pomidory udusić w małej ilości masła i wody, przetrzeć przez sito. Drobno pokrojoną cebulę i pokrojone w paseczki pieczarki przesmażyć na maśle, dodać roztarty czosnek i przetarte pomidory i dusić na małym ogniu, dodając pieprz i majeranek. Pokrojoną w paseczki wątróbkę obtoczyć w mące, usmażyć na tłuszczu, włożyć do sosu, podlać winem i dusić razem ok. 10 minut. Pod koniec duszenia doprawić solą.
Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton