| Potrawa: Gulasz z serc jelenia | |
| Składniki: 50 dag serc po 8 dag selera; pietruszki i marchwi 10 dag cebuli tłuszcz 2 dag mąki 1l2 szklanki czerwone wytrawnego wina 4 dag koncentratu pomidorowego 2 dag musztardy; sol pieprz majeranek i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Serca przekrajać na pół, umyć usuwając krew, zalać wodą, zagotować i odlać wodę Ponownie serca opłukać, zalać wodą i , ugotować na małym ogni Warzywa umyć, obrać, i dodać do serc w połowie gotowania, posoli Miękkie serca wyjąć z naczynia i pokrajać w dość dużą kostkę Cebulę drobno pokrajać, usmażyć, wsypać mąkę, zasmażyć lekko rumieniąc rozprowadzić zimnym wywarem pozostałym z gotowania serc (szklanka) i winem, szybko mieszając trzepaczek Włożyć serca, koncentrat pomidorowy, musztardę i przyprawy, dusić kilka minut, doprawi Podawać z ziemniakami lub kaszą i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|