| Potrawa: Serca z jelenia po wiedeńsku | |
| Składniki: 50 dag serc szklanka czerwonego wytrawnego wina 5 dag keczupu 2 dag musztardy 3-~~ dag mąki 2-3 jajka bułka tarta tłuszcz; sól i pieprz do smaku
| Sposób przygotowania: Serca przekrajać na pół, usunąć krew, umyć, zalać winem wymieszanym z keczupem i musztardą, pozostawić w chłodnym miejscu na 24 godzin Następnie serca w wyjąć z naczynia, opłukać, pokrajać w cienkie szerokie plastry, posypać przyprawami i oprószyć mąką, panierować w rozmąconych jajkach i bułce tartej, zrumienić z obu stron Potem dosmażyć na małym ogni Podawać z ziemniakami, brokułami, mizerią lub z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|