| Potrawa: Paprykarz z sarny |  |
| Składniki: 1 kg karkówki 3 cebule 3 strąki papryki 2 kolby kukurydzy 3 marchewki 4-5 ziemniaków 1 kalafior 3 łyżki masła sól pieprz pół pęczka włoszczyzny po 2 ziarenka pieprzu i ziela angielskiego 1 mały listek laurowy sok z cytryny.
| Sposób przygotowania: Mięso odżyłować i oddzielić od kości, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Z kości, włoszczyzny i korzeni ugotować esencjonalny wywar. Mięso oprószyć mąką, obsmażyć na tłuszczu, przełożyć do rondla razem z zeszkloną na maśle cebulą, podlać częścią wywaru, dusić pod przykryciem ok. 20 minut.
Kolby kukurydzy obgotować krótko w osolonej wodzie, wyłuskać, dodać do mięsa. Paprykę i marchew pokroić w paski, ziemniaki w grubą kostkę i wraz z różyczkami kalafiora przesmażyć na maśle.
Dodać kilka łyżek wywaru i dusić razem 5-10 minut. Uduszone jarzyny połączyć z mięsem, delikatnie wymieszać, wlać resztę przecedzonego wywaru, ewentualnie zagęścić zasmażką z masła i mąki, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Dusić do miękkości. | Źródło: Hanna Szymanderska, "Polska Kuchnia Myśliwska" |
|