| Potrawa: Królik po jugostowiańsku | |
| Składniki: comber i uda białe wytrawne wino 1/4 szklanki soku cytrynowego 4 dog mąki tłuszcz 1/2 szklanki śmietany 2 dog kaparów; sól pieprz starta skórka cytrynowa i pomarańczowa do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, usunąć kości, zalać winem wymieszanym z sokiem cytrynowym i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silni®°' rozgrzanym tłuszczu, skropić marynatą i dusić na małym ogniu do miękkości Pod koniec duszenia dodać śmietanę połączoną z pozostałą mąką, opłukane kapary i przypraw Miękkie mięso pokrajać na porcje i polać doprawionym sosem Podawać z ryżem i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|