| Potrawa: Królik po wiedeńsku | |
| Składniki: comber i uda 4 dag mąki tłuszcz po 8 dag marchwi selera pietruszki i cebul 15 dag borówek brusznic czerwone wytrawne wino; sól pieprz cukier tymianek starta skórka cytrynowa i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa w połowie duszenia razem z opłukanymi borówkami i winem Miękkie mięso pokrajać na porcje Soi połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, zagotować, doprawić, polać mięso i chwilę poddusi Podawać z ziemniakami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|