strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Królik
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Królik w czarnym sosie
Składniki:
comber i uda
4 dag mąki
tłuszcz
po 10 dag selera i pietruszki
8 dag marchwi
8 dag boczku wędzonego
15 dag cebuli (dymki lub szalotki)
I/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
4 dag żurawiny do mięsa; sól
pieprz
cukier karmel i sok ż cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa rozdrobnić i dodać do mięsa w połowie duszeni Boczek pokrajać w paseczki, podsmażyć, włożyć obraną i opłukaną cebulę, usmaży Miękkie mięso pokrajać na porcja Sos połączyć z pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody, zagotować i przetrze Włożyć boczek z cebulą, wino i żurawinę, doprawić, polać mięso i dusić kilka minu Podawać z ziemniakami drążonymi i surówkami
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton