| Potrawa: Królik w śmietanie | |
| Składniki: comber i uda 10 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz - 15 dag cebuli 3/4 szklanki śmietany natka pietruszki; sól pieprz i sok z cytryny do maku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąk Miękkie mięso pokrajać na porcja Sos przetrzeć, połączyć z po-siekaną natką, doprawić, polać mięso i podgórza Podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|