| Potrawa: Królik z wiśniami | |
| Składniki: comber i uda 4 dag mąki tłuszcz po 8 dag selera pietruszki i marchwi po 4 dag suszonych śliwek i moreli 20 dag wiśni 1l2 szklanki czerwonego wytrawnego wina; sól pieprz cukier i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa umyć, obrać, opłukane; rozdrobnić, podsmażyć i dodać do mięsa w połowie duszenia razem z umytym i namoczonym susze Miękkie mięso pokrajać na porcja Sos połączy z pozostałą mąką wymieszaną małą ilością wtedy, zagotować, przetrzeć, włożyć opłukane i wypestkowane wiśnie, wlać win Mięso polać sosem, dusić kilka minut i do-prawi Podawać z kluskami i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|