| Potrawa: Wątróbka z królika |  |
| Składniki: 40 dag wątróbki mleko 10 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 3/4 szkl. śmietany 10 dag sera- żółtego; sól pieprz i majeranek do smaku
| Sposób przygotowania: Wątróbkę obrać z błon, opłukać, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 2 godzin Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, pokrajać w cienkie plastry, naszpikować cienkimi paskami słoniny, posypać przyprawami (bez soli) i oprószyć częścią mąki, zrumienić z obu stron, zalać śmietaną wymieszaną z pozostałą mąką i przyprawami, posypać startym serem, zapiec Podawać z ryżem lub ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|