| Potrawa: Zupy a z sarny stołeczna Sarna po flisacku |  |
| Składniki: ! 5 wywaru z warzyw 40 dag mięsa bez kości 15 dag pieczarek 30 dag 40 dag mięsa bez kości 2 dag mąki tłuszcz 10 dag suszonych śliwek I/4 bananów Il2 szklanki śmietany 2 dag mąki natka pietruszki; sól i pieprz do szklanki śmietany 1/4 szklanki nalewki cytrynowej; sól pieprz miód naturalny maku i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zemleć, zalać wywarem i ugotować Pieczarki oczyścić, opłukać i pokrajać w paseczki Banany umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w plasterki,'~ połączyć z mięsem, pieczarkami i śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę pogotować i doprawi Przed podaniem posypać posiekaną natką | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|