strona główna forum dyskusyjne













  Wszystkie potrawy      Inne z tej zwierzyny     Inne z tej grupy     Z wybranej grupy     
  Zwierzyna: Sarna
  Rodzaj potrawy: Pieczenie
Źródło: Henryk Dębski,
"Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Podobnie jak Hanna Szymanderska, popełnił wiele książek kucharskich o przeróżnej tematyce. Podobnie stworzył niezliczone ilości przepisów na dosłownie wszystko. Słane są jego nazwy potraw typu „po redaktorsku, po dyrektorsku”... W tych przepisach mogą pojawić się odnośniki w sposobie przygotowania do wcześniejszych przepisów. Próbuje to ponaprawiać, ale taki właśnie jest styl Pana Henryka...
 
Potrawa: Sarna „Daria"
Składniki:
50 dag mięsa (okrawki)
2 dag mąki
tłuszcz
1/2 szklanki śmietany
szklanka czerwonego wytrawnego wina
4 dag chrzanu tartego
5 dag żurawiny do mięsa; sól
pieprz i sok z cytryny do smaku
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, usmażyć, wlać śmietanę i wino, dodać chrzan i zmielone żurawiny, dusić kilka minut i doprawi Podawać z kluskami i sałatą zieloną
Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej"
Dział kulinarny redaguje Maciej Barton