| Potrawa: Sarna „Gounod" |  |
| Składniki: 50 dag mięsa (okrawki) 2 dag mąki tłuszcz 10 dag orzechów włoskich bez łupin Il4 szklanki śmietany Il4 szklanki soku pomarańczowego szklanka białego wytrawnego wina; sól pieprz i sok z cytryny do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, pokrajać w paseczki, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumieni Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, połączyć z mięsem, śmietaną, sokiem pomarańczowym i winem, dusić kilka minut i doprawi Podawać z kluskami i surówkami Mięso umyć, pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą, dodać śliwki umyte, namoczone, wypestkowane i pokrajane w paseczki, dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia wlać śmietanę i nalewkę, doprawi Podawać z kluskami kładzionymi i zieloną sałat | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|