| Potrawa: Sarna „Kaprów gdańskich" |  |
| Składniki: 60 dag udźca bez kości lub łopatki dżin Polish Gin 2 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 4 dag koncentratu pomidorowego; sól pieprz czosnek i tymianek do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać dżinem i pozostawić w chłodnym miejscu na kilka godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i drobno pokrajaną cebulą, skropić dżinem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać koncentrat pomidorowy Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien i polać doprawionym sosem Podawać z ziemniakami z wody i zasmażaną kapustą kwaszoną Mięso umyć, pokrajać w kostkę, posypać przyprawami i oprószyć mąką, zarumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić winem i dusić na małym ogniu pod przykrycie Migdały sparzyć, obrać ze skórki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem z dżinem i doprawi Podawać z kluskami i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|