| Potrawa: Pieczeń z sarny |  |
| Składniki: 60 dag udźca bez kości lub łopatki marynata do mięsa 8 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz; sól pieprz przyprawa myśliwska i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić.-
mienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Pod koniec duszenia dodać pozostałą mąkę wymieszaną z małą ilością wody Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać przetartym i doprawionym sosem, chwilę poddusi Podawać z ziemniakami, zasmażanymi buraczkami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|