| Potrawa: Pieczeń z sarny po amerykańsku |  |
| Składniki: 60 dag udźca bez kości lub łopatki 2 małe główki czosnku 4 dag mąki tłuszcz 10 dag cebuli 6-8 dag keczupu 4 dag musztardy pęczek szczypiorku i natki pietruszki; sól pieprz i papryka mielona do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, naszpikować ząbkami czosnku, natrzeć przyprawami i oprószyć części mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną, opłukaną i Drobno pokrajaną cebulą, skropić wodą i dusić na małym ogniu poci przykrycie a pod koniec duszenia należy dodać keczup, musztardę i posiekaną zieleninę oraz pozostałą mąką wymieszaną z małą ilością wody. Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać przetartym i doprawionym sosem i chwilę poddusi Podawać z ziemniakami, kapustą z wody i z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|