| Potrawa: Pieczeń z sarny po belwedersku |  |
| Składniki: 60 dag udźca bez kości lub łopatki marynata do mięsa 8 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 15 dag selera po 8 dag pietruszki i cebuli 10 dag pieczarek 5 dag szynki wędzonej 1/2 szklanki śmietany żółtko; sól pieprz galka muszkatołowa i przyprawa do zup do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzina Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Warzywa i pieczarki oczyścić, opłukać; pokrajać w paseczki i do-dać do mięsa pod koniec duszeni Szynkę pokrajać również w paseczki, włożyć do mięsa, wlać śmietanę wymieszaną z pozostałą mąką i chwilę jeszcze pogotować Miękkie mięso pokrajać na porcje w poprzek włókien, polać do-prawionym sosem wymieszanym z żółtkiem i zapiec Podawać z kluskami i surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|