| Potrawa: Pieczeń z sarny po berlińsku |  |
| Składniki: 60 dag udźca bez kości lub łopatki mleko 8 dag słoniny 2 dag mąki tłuszcz 15 dag selera po 8 dag marchwi i cebuli
5 dag orzechów włoskich bez łupin 2 dag startego piernika I/2 szklanki białego wytrawnego wina 10 dag sera żółtego; sól pieprz jałowiec i tymianek do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać mlekiem i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki, podsmażyć i dodać do mięsa pod koniec duszenia Orzechy sparzyć, obrać ze skórki Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien Sos połączyć z orzecha-mi, piernikiem i winem, chwilę pogotować, doprawić, zalać mięso, posypać startym serem i zapiec Podawać z ryżem i sałatą zieloną | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|