| Potrawa: Pieczeń z sarny po francusku |  |
| Składniki: 60 dag udźca bez kości lub łopatki marynata do mięsa 8 dag słoniny 4 dag mąki tłuszcz 10 dag ogórków konserwowych 10 dag rydzów marynowanych Il2 szklanki śmietany koperek; sól pieprz cukier i curry do smaku
| Sposób przygotowania: Mięso umyć, zdjąć błonę, wyżyłować, zalać marynatą i pozostawić w chłodnym miejscu na 12 godzi Następnie mięso wyjąć z naczynia, osuszyć, naszpikować cienkimi paskami słoniny, natrzeć przyprawami i oprószyć częścią mąki, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu, skropić wodą i dusić na małym ogniu pod przykrycie Ogórki i grzyby pokrajać w paseczki, dodać do mięsa pod koniec duszenia razem ze śmietaną, wymieszaną z pozostałą mąk Miękkie mięso pokrajać na porcje ukośnie w poprzek włókien, polać doprawionym sosem połączonym z posiekanym koperkiem i chwilę jeszcze poddusi Podawać z ziemniakami, sałatą zieloną i z surówkami | Źródło: Henryk Dębski, "Przysmaki Kuchni Myśliwskiej" |
|